EλληνικάEnglishRussian
Τομές στη φορολογία ακινήτων Версия для печати Отправить на e-mail
FRONTPAGE_NO_TRANSLATION_AVAILABLE

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αγορά της πρώτης κατοικίας αλλά και αύξηση του αφορολόγητου για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την φορολογία ακινήτων

 

Απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από την επιβολή ΦΠΑ 19% που θα ισχύει από την πρώτη Ιανουαρίου για όλες τις νεόδμητες κατοικίες και των οικοπέδων που δίνονται ως αντιπαροχή, προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων που ενέκρινε το πρωί η κυβερνητική επιτροπή. Παράλληλα αυξάνεται κατά 15% το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το Νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την αύξηση σε 100.000 ευρώ του αφορολόγητου για τις γονικές παροχές, και τον τετραπλασιασμό στα 80.000 ευρώ από 20.000 ευρώ, του αφορολόγητου για τις κληρονομιές, ενώ καταργείται σταδιακά ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου. Ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης , χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τομή για τη φορολογία στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα εξυγιάνει τον τομέα της οικοδομής και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Σταδιακή κατάργηση

Ο κ.Αλογοσκούφης παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάγονται στη ρύθμιση όσες άδειες έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα με πλήρη φάκελο και υπογεγραμμένο εργολαβικό. Εξαιρούνται επίσης από τον ΦΠΑ και τα οικόπεδα που δίνονται ως αντιπαροχή.

Μέσα στο Δεκέμβριο πρόκειται να ανακοινωθούν και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν από το νέο έτος. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η αναπροσαρμογή θα είναι ήπια και θα γίνει σε τρεις δόσεις.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βαγγέλης Αντώναρος αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής είπε ότι με το προωθούμενο νομοσχέδιο επιτυγχάνεται η οργάνωση της φορολογίας για το κλάδο των ακινήτων.

Η εισαγωγή του ΦΠΑ, εξήγησε ο κ. Αντώναρος, αφορά ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, έχει συζητηθεί στο παρελθόν και είναι απόφαση που έχει πάρει εδώ και καιρό η κυβέρνηση.

"Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση κατορθώνει το ακατόρθωτο. Επιβαρύνει την οικοδομή που θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης, στην οποία οδηγεί την οικονομία η κυβερνητική πολιτική, και ταυτόχρονα μειώνει τα δημόσια έσοδα για τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή με την ρύθμιση για απαλλαγή από τον ΦΠΑ όσων έχουν καταθέσει "πλήρη φάκελο", ανοίγει διάπλατα την πόρτα της συναλλαγής στις πολεοδομίες. Συμπληρώνει έτσι, τον κύκλο παλινωδιών των τελευταίων μηνών, που οδήγησαν σε τεχνητή εκτόξευση των αξιών των ακινήτων", δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, για το νομοσχέδιο.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νομοσχέδιο, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου, εξακολουθεί να ισχύει για τα μη νεόδμητα ακίνητα που θα μεταβιβασθούν από 1/1/2006. Ωστόσο προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις μεταβιβάσεις αυτές κατά 15%. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου καταργείται σταδιακά, καθώς δεύτερη μεταβίβαση παλαιότερου ακινήτου μετά την 1/1/2006 θα υπόκειται στο φόρο αυτόματου υπερτιμήματος. Επίσης οι δεύτερες μεταβιβάσεις μετά την 1/1/2006 θα υπόκεινται και σε τέλος συναλλαγής ύψους 1% επί της αξίας του ακινήτου.

Ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος, θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου και ο συντελεστής, ο οποίος θα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ αξίας κτήσης και αξίας πώλησης του ακινήτου, θα είναι 20% αν το ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του φορολογούμενου έως πέντε έτη από την απόκτησή του, 10% για 5-15 χρόνια, 5% για 15-25 χρόνια, ενώ μετά την παρέλευση της 25ετίας καταργείται ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος.

Τετραπλασιάζεται το αφορολόγητο όριο του φόρου κληρονομιών όπως και για τις δωρεές και διαμορφώνεται στα 80.000 ευρώ από 20.000 ευρώ.

Για τις γονικές παροχές αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό από 90.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την καταβολή του φόρου που προκύπτει από κληρονομιές, θα μπορεί να γίνεται σε 24 διμηνιαίες δόσεις από 24 μηνιαίες δόσεις σήμερα.

Χαρακτηριστικά για τις μειώσεις που επέρχονται στους φόρους, είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

-Για κληρονομιά 80.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 4.000 ευρώ. Με τα νέα μέτρα ο φόρος μηδενίζεται.

-Για κληρονομιά έως 200.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 16.000 ευρώ και γίνεται 11.000 ευρώ.

-Για κληρονομιές 300.000 ευρώ ο φόρος από 34.000 ευρώ πέφτει στα 29.000 ευρώ.

-Για γονικές παροχές αξίας 100.000 ευρώ σήμερα ο φόρος είναι 3.500 ευρώ και με τα νέα μέτρα είναι 500 ευρώ.

-Για γονικές παροχές 200.000 ευρώ ο φόρος από 13.500 πέφτει στα 10.500 ευρώ.

-Για το φόρο δωρεάς αξίας 80.000 ευρώ φορολογείται σήμερα με 8.500 ευρώ, ενώ με τα νέα μέτρα ο φόρος μηδενίζεται. Για αξία 200.000 ευρώ ο φόρος από 32.500 ευρώ πέφτει στα 11.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος, μεταξύ των οποίων είναι η κωδικοποίηση των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα των επιχειρήσεων.